Arriba la primavera i és un bon moment per un hort urbà

Les llavors que es solen cultivar en aquesta època de l'any són d'albergínia, carbassó, remolatxa i tomàquet cherry.
Arriba la primavera i és un bon moment per un hort urbà

Temps de lectura: 2’

Arriba la primavera i és un bon moment per iniciar un hort urbà o animar-se a tenir un planter propi amb llavors autòctones que ajuden a preservar els aliments locals. Si són naturals, millor, ja que mantenen les millors propietats nutritives i són més resistents.

La venda de llavors ecològiques està a l'ordre del dia i són les escollides per moltes persones perquè no estan sotmeses a tractaments addicionals perjudicials per a la salut. El tipus de cultiu varia segons l'època de l'any i les necessitats de les espècies quant a reg i sol.

A la primavera, entre les llavors orgàniques més comunes per a la seva sembra hi ha l'albergínia valenciana, que presenta un color lila amb fines línies blanques. El seu cultiu, nutritiu i saborós, es pot dur a terme en horts urbans i grans horts. Les plantes són compactes i produeixen fruits de mides que ronden entre els 10 i 15 centímetres. Així mateix, el cicle de creixement és d'uns seixanta dies des del trasplantament fins a la collita i es desenvolupa bé tant en climes freds com en càlids. Per fertilitzar-la necessita adobs rics en humus i matèria orgànica per al seu desenvolupament com els fems de cavall, mentre que per combatre les plagues més comunes d'aquesta hortalissa, s'aconsella aplicar sabó potàssic o terra de diatomees.

Un altre cultiu que es realitza en aquesta estació és el carbassó Black-Beauty, una varietat que aporta un millor sabor quan es cullen petits. És un cultiu rústic encara que molt exigent en il·luminació i també necessita grans quantitats de nutrients.

La remolatxa Detroit2 també s'observa als horts urbans en aquesta època. Són una varietat fàcil de cultivar en què no només s'aprofita el bulb, sinó també les seves fulles, que són comestibles. Per gaudir del seu sabor ha de ser collida quan l'arrel arriba a la mida d'una pilota de tenis. Aquest cultiu exigent s'adapta bé a climes temperats, lluminosos i humits, però es recomana un adobat previ a la sembra o el trasplantament.

El tomàquet cherry és una altra opció. Aquesta varietat procedent d'Alacant, presenta un color vermell característic i es cultiva en sòls fèrtils, frescos, solts i profunds. Aproximadament el seu cicle de creixement és d'uns cent vint dies des de la sembra i la seva temperatura òptima és entre els 25 i 35?°C. Perquè germini, requereix sòls molt fèrtils, airejats, que siguin profunds i amb una capacitat de drenatge excel·lent. A més, si es cultiva en testos o jardineres cal regar-la més sovint.

CADENA 100