Formes de protegir el teu jardí de la pluja

Formes de protegir el teu jardí de la pluja

Temps de lectura: 2’

Els xàfecs que solen caure en la primera meitat d'aquesta estació poden ser sobtats i virulents, tirant per terra la feina vegetal de tot un any. Si les precipitacions són torrencials, la força amb què cauen les gotes podria ser capaç de destrossar per complet exemplars delicats.

Si la predicció dóna pluja, evita regar aquest dia o setmana, les teves plantes rebran una dosi gratuïta d'aigua. No obstant això, si s'acumula molt líquid al jardí, l'excés d'humitat pot fer que aquestes emmalalteixin per fongs. Encara que ara veurem cinc consells per protegir les teves espècies, una de les millores formes d'aprofitar l'aigua que cau quan plou a bots i barrals és recollir-la en recipients repartits a l'exterior.

  • Protegir les plantes de la tempesta

1. Un paraigua de plàstic

Posar a cobert les teves plantes és la millor opció perquè no s'aneguen i les seves tiges i fulles estiguin protegits. Hi ha plàstics específics en el mercat, però també hi ha l'opció econòmica de fer-ho tu mateix. L'important és que el plàstic quedi ben tens, que no faci bosses, però que entri l'aire per ventilar. Si tens una pèrgola o un hivernacle, converteix-lo en un refugi per a les espècies més fràgils.

2. Utilitza escorça de pi

Un dels encoixinats més habituals de jardí és l'escorça de pi. Aquest material orgànic afavoreix el drenatge i és molt útil per evitar la putrefacció de les arrels. Si les tempestes són habituals en la zona que vius, l'ideal és que deixis el terra dels arbres una mica per sobre del nivell de terra quan els plantis i els rodeges amb escorça o graveta. La grava també és capaç d'absorbir la humitat extra, així que no dubtis a cavar una rasa al voltant de les espècies directament plantades a terra i omplir-la amb aquest material.

3. Guies per a les plantes altes

Perquè un jardí sigui dinàmic i no caigui en la monotonia s'aconsella combinar plantes de diferents altures. Les altes criden molt l'atenció: malva, campaneta, esperó de cavaller, gira-sol, etc. Si vols que aguantin, has de guiar les seves tiges a través de suports amb la finalitat que aquests no es doblin. Si l'aiguat coincideix amb la seva etapa de creixement, preocupa't amb anterioritat de fixar bé aquestes espècies amb estaques a terra. Per sostenir les tiges fa servir fils o tires i cercles de plàstic. Segons vagin creixent, el seu fullatge amagarà aquestes guies, que mantindran dreta la planta.


4. Pedres en els testos

Si tens testos, una bona manera d'evitar que un aiguat imprevist les faci mal és haver posat al fons del test un grapat de pedres. Rebran de bon grat la pluja, perquè les oxigena i les neteja, però col·loca-les en un lloc alt quan comenci a caure aigua de cel. Quan els ruixats són molt intensos, el pes de l'aigua sobre pètals i tiges fa imprescindible protegir els exemplars més susceptibles de deteriorament. Estem parlant de les llavors que comencen a germinar, les plantes bulboses i les cactàcies. Fica-a casa si no tens un espai cobert al jardí. Procura que l'ambient en el qual les deixis protegides tingui prou llum natural i, abans del reg, espera que el substrat estigui sec.

CADENA 100